Bokföra lagfart i företaget – så gör du

Bokföra lagfart i företaget – så gör du

Har du någonsin undrat vad lagfart kostnad egentligen innebär? Att förstå kostnaden för en lagfart kan vara avgörande när du köper en fastighet. I denna bloggpost kommer vi att gå igenom vad som påverkar lagfartskostnaden och hur du kan förbereda dig ekonomiskt, med exempel. Vi ger dig klarhet i de olika aspekterna så att du kan fatta välgrundade beslut.

Vad är lagfart och pantbrev

Lagfart

Lagfarten registrerar ägaren av fastigheten. Den är ett bevis på att du äger fastigheten. Det är Lantmäteriet som hanterar lagfarter i Sverige. När en fastighet byter ägare måste den nya ägaren ansöka om lagfart.

Pantbrev

Pantbrev används som säkerhet för lån på fastigheten. Banken kan kräva pantbrev när du tar ett bolån. Ett pantbrev visar att banken har rätt till fastigheten om lånet inte betalas. Pantbrevet registreras hos Lantmäteriet.

Vikt vid fastighetsköp

Både lagfart och pantbrev är viktiga vid fastighetsköp. Utan lagfart kan du inte bevisa ditt ägande. Utan pantbrev kan du ha svårt att få lån från banken. Att förstå dessa dokument är viktigt för alla som köper fastigheter.

Kostnader

Det kostar pengar att ansöka om lagfart och utfärda pantbrev. Lagfartsavgiften baseras på fastighetens pris. För pantbrev betalar du en procentuell avgift av lånebeloppet. Dessa kostnader bör inkluderas i din budget när du köper fastighet.

Hur beräknas lagfartskostnad

Kostnaden

Lagfartskostnaden är 1,5 % av fastighetspriset eller taxeringsvärdet. Det högsta beloppet av dessa två används för beräkningen. Om en fastighet köps för 2 miljoner kronor och taxeringsvärdet är 1,8 miljoner kronor, baseras kostnaden på köpeskillingen.

Expeditionsavgift

Utöver procentsatsen tillkommer en expeditionsavgift. Denna avgift är 825 kr och måste betalas samtidigt som lagfartskostnaden. Expeditionsavgiften är en fast kostnad oavsett fastighetens pris.

Betalning till Lantmäteriet

Kostnaden för lagfarten betalas direkt till Lantmäteriet. Detta görs vanligtvis i samband med att köpet registreras. Betalningen kan ske via banköverföring eller annan godkänd betalningsmetod.

Exempel

För att tydliggöra kan vi ta ett exempel. Om du köper en fastighet för 3 miljoner kronor och taxeringsvärdet är 2,5 miljoner kronor:

  • Lagfartskostnad: 1,5 % av 3 miljoner = 45 000 kr
  • Expeditionsavgift: 825 kr

Totala kostnaden blir då 45 825 kr.

Viktiga punkter

Det är viktigt att förstå hur dessa kostnader påverkar din budget vid köp av fastighet. Att planera för lagfartskostnaderna hjälper till att undvika oväntade utgifter.

Bokföra lagfart i företaget

Investering i balansräkning

Lagfartskostnaden bokförs som en investering. Den hamnar på företagets balansräkning. Fastigheten ökar i värde. Lagfarten anses vara en del av fastighetens anskaffningsvärde.

Administrativ kostnad

Expeditionsavgiften bokförs som en administrativ kostnad. Det är en mindre del av den totala lagfartskostnaden. Denna avgift är en direkt utgift för att hantera köp av fastigheten.

Exempel på konton

För att bokföra lagfartskostnaden kan följande konton användas:

  • 1110 Byggnader och mark: För att registrera fastighetens värde.
  • 6990 Övriga externa kostnader: För expeditionsavgiften.
  • 2641 Ingående moms: Om det finns moms att dra av.

Praktisk tillämpning

När en fastighet köps, bokförs lagfartskostnaden direkt. Fastighetens värde ökar på balansräkningen. Expeditionsavgiften går in som en löpande kostnad i resultaträkningen.

Vanliga frågor om lagfart

När registrera

Lagfarten måste registreras inom tre månader efter att köpekontraktet har skrivits under. Det är viktigt att följa denna tidsram för att undvika problem. Om lagfarten inte registreras i tid, kan det leda till rättsliga komplikationer.

Vad händer om inte registreras

Om lagfarten inte registreras kan fastigheten fortfarande vara juridiskt bunden till den tidigare ägaren. Detta kan skapa problem vid försäljning eller belåning av fastigheten. Dessutom kan man riskera böter och andra påföljder från myndigheterna.

Vem betalar

Det är köparen som ansvarar för att betala lagfartskostnaden. Denna kostnad inkluderar stämpelskatt och en avgift till Lantmäteriet. I vissa fall kan parterna komma överens om att dela på kostnaden, men detta är mindre vanligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen